Vooraf!
Voordat de formulieren bewerkt kunnen worden, dient er in Foleta een nieuw schooljaar aangemaakt te zijn! Check via Foleta ➜ Synchroniseren of er aanpassingen zijn gemaakt in Foleta die gesynchroniseerd moeten worden.
Formulier maken
Het nieuwe scherm opent direct in stap 2, eventueel kan met de knop vorige onderaan het scherm of door direct op stap 1 bovenaan het formulier te klikken stap 1 bereikt worden, waar de naam en omschrijving nog aangepast kunnen worden. In stap 2 volgt de opmaak van het formulier.
Een keuzeformulier bestaat uit 1 of meer vragenblokken. Deze staan aan de linkerkant. De volgorde van de vragenblokken kan naderhand niet meer gewijzigd worden.
Aan de rechterkant staan de vakken zoals ze uit de vakkentabel komen. De vakken worden weergegeven door de naam of de code, rechtsboven kan de weergave gekozen worden.
Een vragenblok bestaat uit twee delen:
- Naam van het blok en instellingen
- Informatie over welke vakken onder welke voorwaarden in dit blok te kiezen zijn.
Instellingen vragenblok
- Titel: In het eerste deel wordt de naam van het vragenblok aangegeven, bijvoorbeeld verplichte vakken, profielkeuze vakken, etc. Deze is aan geheel naar wens aan te passen.
- Vaklabel: hier moet het label komen te staan, zoals deze vermeld staat in het leerling administratieprogramma of roosterapplicatie, deze zijn aangemaakt bij Inrichten ➜ Labels.
- Keuzes: Als aangegeven is dat niet alle vakken van dit blok verplicht zijn, moet bij min. resp. max. keuzes aangegeven worden hoeveel vakken uit dit blok minimaal en maximaal gekozen moeten worden.
- Eventueel kan een begeleidende tekst ingevoerd worden.
- (Optioneel) Als een blok afgerond is, kan dit dichtgeklapt worden door in het vragenblok bovenin op ^ te klikken.
- (Optioneel) Klikken op het slotje zorgt er voor dat het blok niet meer gewijzigd kan worden; als dit wel moet dan zal eerst dit slotje weer open gezet moeten worden.
Tip: Hanteer de volgorde van de vragenblokken zoals ze op papier staan. Schrijf ze eventueel eerst uit met de bijbehorende labels (overleg intern hierover met de applicatiebeheerder van het leerling administratiesysteem en de roostermaker), zodat dit gelijk goed ingevoerd kan worden.
Vakken en bijbehorende voorwaarden
In het tweede deel worden de vakken met bijbehorende voorwaarden ingevoerd.
Door een vak vanuit het deel met alle vakken aan de rechterkant naar het vragenblok te slepen wordt het toegevoegd aan dit vragenblok.
Als een bepaald vak alleen in combinatie met een ander eerder gekozen vak gekozen mag worden dan kan dit aangegeven worden in de kolom alleen met. Idem als een vak juist niet in combinatie met een ander vak gekozen mag worden.
Als twee vakken in combinatie met elkaar gekozen moeten worden, worden deze beide in het linkerdeel neergezet.
Vragenblokken
Een formulier bestaat uit zoveel vragenblokken als er nodig zijn om alle mogelijke keuzes te laten maken. De titel en het label van een blok kunnen naar wens aangepast worden, bijv. keuzevak verplicht profieldeel, keuze profieldeel, vrij deel, etc.
Is er bijvoorbeeld sprake van één formulier voor een VWO-opleiding en moet er onderscheid gemaakt worden tussen Atheneum en Gymnasium leerlingen, dan kan er gewerkt worden met dummy-vakken (zie Foleta ➜ Vakken). Dit is alleen van toepassing als er in de leerling administratie geen aparte codes voorkomen voor de formulieren.
Er wordt dan een blok aangemaakt met de ath/gym-keuze, waarna in een volgend blok van deze keuze gebruik gemaakt kan worden.
Nadat alle vragenblokken gemaakt zijn, moet op Volgende geklikt worden.
Optionele opmerking
In het volgende scherm (stap 3) kan een afsluitende opmerking of open vraag ingevoerd worden. Als het een open vraag betreft waar de leerling een reactie achter kan laten moet dat doormiddel van een selectie aangegeven worden:
De opmerkingen van de leerlingen zijn terug te vinden in de Keuzevak matrix (excel) via Gekozen Vakken ➜ Exporteren.
Afronding
In stap 4 kan het formulier afgerond worden en wordt daarmee beschikbaar voor de leerlingen.