Het beginscherm toont de volgende kolommen:
- Code opleiding volgend schooljaar.
- Naam opleiding volgend schooljaar.
- #leerlingen: aantal leerlingen met een prognose voor deze opleiding.
- #leerlingen <>100%: aantal leerlingen die een prognose hebben die meer of minder is dan 100% voor deze opleiding.
- #leerlingen > 1 prognose: aantal leerlingen die meer dan 1 prognose hebben in deze opleiding.
De laatste twee kolommen zijn hulpmiddelen, ter verduidelijking van de actuele stand van zaken van de invoer van de prognoses. Zo kan er gemonitord worden welke leerlingen nog geen prognose hebben van 100% voor één opleiding voor volgend schooljaar.
Overzicht bekijken
Door op een opleiding te klikken is te zien om welke leerlingen het gaat, met hun percentages en eventueel al gekozen vakken en het aantal gekozen vakken.
- O.A.: Ouders Akkoord toont de status van het opvragen van goedkeuring van de ouder(s)/verzorger(s).
- Profiel: Het gekozen of ingelezen profiel wordt hier getoond, deze codering moeten bekend zijn bij Inrichten ➜ Keuzerichtingen.
- Prognose groep: Indien bij Prognose ➜ Nieuwe klas een nieuwe klas gekoppeld is aan de leerling, zal deze groep hier getoond worden.
- #: Het aantal vakken is hier zichtbaar, dit zijn verplichte en keuzevakken.
Boven de vakken staan een aantal regels met de daarbij behorende aantallen, bij het gebruik maken van een filter, worden deze aantallen mee gefilterd. Gebruik de filter bij profiel om te selecteren op lege cellen, om te zien welke leerling nog geen formulier ingevuld heeft of waarvoor geen pakket is ingelezen.
Bij hoofdmenu Inrichten ➜ Labels kan aangegeven worden of een vak wel of niet mee moet tellen in de formatie en dat aantal komt per vak bij Aantal leerlingen niet formatief en Aantal leerlingen niet formatief prognostisch te staan. Tevens worden deze labels overgenomen in het overzicht van de gekozen vakken.
Een vakkenpakket wat is ingelezen is zichtbaar, doordat de labels gekleurd zijn. Indien een Keuzevak formulier gebruikt is, is de achtergrond wit bij de labels.
Vakkenpakket wijzigen
Een vakkenpakket kan handmatig aangepast worden door de keuzevakgebruiker (met juiste rechten) of via de optie Inloggen als leerling.
Alleen de vakken kunnen handmatig aangepast worden, als het profiel ook gewijzigd dient te worden, zal voor de optie Inloggen als leerling gekozen moeten worden. Bij deze laatst genoemde optie, zullen ook de juiste labels toegekend worden aan de gekozen vakken (aangezien deze bepaalt zijn bij het aanmaken van de formulieren).
Handmatig een pakket aanpassen, kan door met een klik op de linkermuisknop een vinkje bij een vak toe te voegen of weg te halen. De achtergrondkleur wijzigt dan gelijk:
- Een cel met een rode achtergrond geeft aan dat de leerling dit vak gekozen heeft via het formulier en dat dit handmatig verwijderd is door een keuzevakgebruiker.
- Een cel met een gele/oranje achtergrond geeft aan dat dit vak niet door de leerling gekozen is via het formulier, maar dat dit handmatig toegevoegd is door een keuzevakgebruiker.
Let op dat bij het handmatig toevoegen van een vak, dit vak van het juiste label voorzien wordt!
Voorbeeld: Als het vak aardrijkskunde bij een leerling geen profielvak met het label pv moet hebben, maar een vak in het vrije deel met het label vrij, dan kan met een klik op de rechtermuisknop het label aangepast worden. Als daarna het label vrij weer weggehaald wordt zal het oorspronkelijke label pv (vanuit het keuzeformulier) er weer komen te staan.
Wanneer er meerdere cellen geselecteerd worden en er via een rechtermuisklik een ander label gekozen wordt, dan wordt er aan de hele selectie het nieuwe label gekoppeld. Als er 1 cel geselecteerd wordt en deze doorgetrokken wordt naar beneden, dan wordt het label van de geselecteerde cel niet meegenomen.
En er kunnen per vak eventueel opmerkingen gemaakt worden. Met een rechtermuisklik op het betreffende vak wordt het keuzemenu van de verschillende mogelijkheden zichtbaar. De toegevoegde opmerkingen zijn te exporteren middels het Keuzevak matrix (excel) export.
En wordt zichtbaar in het excel bestand door met de muis over het desbetreffende vakje heen te bewegen: