Het inrichten van keuzevak bestaat uit een aantal stappen.
Daarvoor moeten de menu's van links naar rechts doorlopen worden.
Menu Foleta.
Dit menu wordt automatisch gevuld doordat er een koppeling is met de schoolomgeving in Foleta.
Van belang is het onderdeel Synchroniseren Foleta.
Per tabblad wordt er aangegeven of er een verschil is met Foleta doordat er wellicht iets veranderd is in Foleta.
Door op opslaan te klikken wordt de actie die achter het te synchroniseren item staat, uitgevoerd.
Let op: In de verschillende menu's van dit onderdeel Foleta kunt u zaken toevoegen die wel in Keuzevak gebruikt kunnen worden, maar niet in Foleta staan. Deze onderdelen worden niet terug gesynchroniseerd naar Foleta.
Een voorbeeld hiervan is het gebruik van de dummy-vakken ATH en GYM. Als er sprake is van één VWO-formulier en u wilt daar voorwaarden in gebruiken waarbij het nodig is om te weten of de leerling de atheneum- of gymnasiumstroom volgt, dan kunt u deze dummy-vakken aanmaken in Keuzevak.
Door in het formulier de leerling de vraag te stellen of hij de ATH- of GYMstroom volgt, kunt u daar verder in het formulier in de voorwaarden gebruik van maken.
Menu inrichten.
In het submenu doorstroommatrix geeft u door middel van een vinkje de gangbare doorstroom aan.
Denk om bij elke opleiding ook de mogelijkheid uitstroom aan te vinken.
Deze matrix komt overeen met de doorstroommatrix in Foleta (S2.3.1), de mogelijkheden die daar geboden worden zijn ook hier terug te vinden en te herkennen aan het slotje.
In het submenu keuzeRICHTINGEN staan een aantal gangbare keuzerichtingen die gebruikt kunnen worden. Door op een keuzerichting te klikken kunt u onderin aangeven bij welke opleiding(en) deze keuzerichting voorkomt en waarvoor u later (n het menu Formulieren) een keuzeFORMULIER gaat maken.
In het submenu Labels worden de labels gedefinieerd die in de keuzeformulieren aan de vraagblokken gekoppeld kunnen worden.
Voor Magister-gebruikers zijn de labels gem, pv en vrij in elk geval nodig omdat bij import naar Magister deze herkend worden.
Omdat er ook, voor bijvoorbeeld HAVO-5 leerlingen, gekozen vakken vanuit Magister ingelezen worden, is het van belang om ook de labels gem/vp, pv/vp en vrij/vp in deze lijst op te nemen. Dit zijn namelijk de labels die meekomen uit Magister.
Als roostercode moeten deze gem, pv resp. vrij hebben zodat bij teruglezen in Magister deze herkend worden:
In de submenu's gebruikers en rollen kunt u gebuikers aanmaken en die een rol geven.
In het menu rollen staan een aantal rollen die door Keuzevak zijn gedefinieerd, u kunt eigen rollen (met bijbehorende rechten) zelf toevoegen.
De menu's leerlingen, prognose, gekozen vakken en ouders worden apart beschreven omdat bij de jaarlijkse werkwijze van belang zijn.
Menu formulieren.
In dit menu worden de keuzeformulieren opgebouwd. Door middel van vragenblokken worden de keuzes die de leerling kan maken één voor één aangeboden.
Met de menu's Foleta, inrichten en formulieren is de basisinrichting van Keuzevak afgerond.
Alleen als er veranderingen zijn moeten hier jaarlijks bijstellingen gedaan worden, maar in principe hoeft hier niet veel aangepast te worden.